Fuafuaga mamanu alavai mo malae lakapi gaogao

52

1. Fa'avae alavai infiltration ala

E lua vaega ole alavai ole alavai fa'asusu. O le tasi o le vai o lo'o totoe pe a uma alavai i luga o le eleele e tafe i totonu o le eleele e ala i le eleele mafolafola, ma i le taimi lava e tasi e ui atu i le ala tauaso i totonu o le faavae ma alu i totonu o le alavai i fafo atu o le fanua. I le isi itu, e mafai foʻi ona tuʻuʻesea vai i lalo ma faʻamautu le vai masani o le pito i luga, lea e taua tele mo malae lakapi masani. O le auala alavai infiltration faavae e matua lelei, ae o loʻo i ai manaʻoga faʻapitoa i faʻamatalaga o mea faʻainisinia ma manaʻoga maualuga i luga o tekinolosi faufale. Afai e le faia lelei, o le a le faia le sao o le infiltration ma alavai, ma e mafai foi ona avea ma se vai vai.

Alavai ga'oe masani ona fa'aogaina alavai fa'asusu. O le fa'aogaina o le eleele e feso'ota'i vavalalata ma le fausaga o le saite, ma o le to'atele oi latou e fa'aogaina le alavai tauaso (o se alavai lalo o le eleele). O le alavai alavai alavai o le eleele i fafo o le faavae o le turf faafoliga e pulea i le 0.3% ~ 0.8%, o le malifa o le fanua turf faakomepiuta e aunoa ma infiltration galuega e le sili atu nai lo le 0.8%, ma le malifa o le fanua turf faafoliga ma infiltration. galuega faatino e 0.3%. Ole alavai ole fanua i fafo e masani lava e le itiiti ifo ile 400㎜.

2. Auala alavai i luga o le nofoaga

O se auala e masani ona faʻaaogaina. Fa'alagolago i le fa'aumiumi ma le fa'afeagai o lemalae lakapi, o le vai timu e alu ese mai le fanua. E mafai ona tafe ai le tusa ma le 80% o le vai timu i totonu o le fanua atoa. O lenei mea e manaʻomia ai le saʻo ma le matua faʻamaoni manaʻoga mo le faʻataʻitaʻiga faʻataʻitaʻiga tau ma le fausiaina. I le taimi nei, o lo'o fausia malae soka fa'akomepiuta i le tele. I le taimi o le fausiaina o le pito i lalo, e tatau ona faʻaogaina ma le faʻaeteete ma mulimulitaʻia tulaga faʻataʻitaʻiga ina ia mafai ona tafe lelei le vai timu.

O le malae lakapi e le o se vaalele mama, ae o se laumei tua foliga, o lona uiga, o le ogatotonu e maualuga ae o itu e fa e maualalo. E faia lea mea ina ia faafaigofie ai alavai pe a timu. Pau lava le mea o le vaega o le fanua e matua tele ma o loʻo i ai mutia i luga, o lea e le mafai ai ona tatou vaʻaia.

3. Auala alavai fa'amalosi

Ole auala fa'amalosi ole alavai ole fa'atutuina lea ole aofa'i o paipa fa'amama ile fa'avae fa'avae.

E fa'aogaina ai le a'afiaga o le pamu e fa'avave ai le vai i totonu o le fa'avae i totonu o le paipa faamama ma fa'asa'oloto i fafo o le fanua. E iai i se alavai malosi. O ia alavai e mafai ai ona ta'alo le malae lakapi i aso timuga. O le mea lea, o le auala faʻamalosi alavai o le filifiliga sili lea.

Afai o loʻo i ai le faʻaputuina o le vai i luga o le malae lakapi, o le a aʻafia ai le faʻagaioiga masani ma le faʻaogaina o le fanua, ma e aʻafia ai foʻi le poto masani a le tagata faʻaoga. O le fa'aputuina umi o le vai e a'afia ai fo'i le ola o le mutia. O le mea lea, e taua tele le sailia o le iunite faufale sa'o mo le fausiaina o le malae lakapi.


Taimi meli: Aukuso-13-2024